Ontdek het betoverende Eleousa Village op Rhodos

4 juli 2023
Ontdek het betoverende Eleousa Village op Rhodos

Rhodos is een Grieks eiland met een rijke geschiedenis en een schat aan natuurlijke schoonheid. Een van de vele verborgen pareltjes van dit eiland is Eleousa Village, gelegen in het noordwestelijke deel van Rhodos. Dit schilderachtige dorp is rijk aan historie, architectuur en een serene sfeer die je nergens anders vindt. In deze blogpost nemen we je mee op een reis door Eleousa Village en onthullen we wat dit unieke juweeltje op Rhodos zo bijzonder maakt.

Een stukje geschiedenis

Eleousa Village, ook wel bekend als Eleousa Poli, werd gesticht tijdens de Italiaanse bezetting van Rhodos in de jaren 1930. De Italiaanse gouverneur, Cesare Maria de Vecchi, had plannen om het traditionele dorpsleven op Rhodos te moderniseren. Hij koos voor de locatie van Eleousa vanwege de vruchtbare grond en de overvloed aan waterbronnen in het gebied. Het dorp werd gebouwd met als doel een modeldorp te zijn, waar landbouw en veeteelt op een moderne manier zou plaatsvinden.

Architectuur en bezienswaardigheden

Wat meteen opvalt bij een bezoek aan Eleousa Village, is de unieke architectuur. De Italiaanse invloeden zijn duidelijk zichtbaar in de gebouwen en de manier waarop het dorp is opgezet. De straten zijn breed en omringd door bomen, wat zorgt voor een aangename en schaduwrijke wandeling door het dorp.

San Giovanni Battista kerk

De San Giovanni Battista kerk, ook wel bekend als de kerk van Agios Ioannis Prodromos, is een van de meest opvallende gebouwen in Eleousa Village. Deze kerk, gebouwd in de jaren 1930, is een prachtig voorbeeld van de Italiaanse architectuur op Rhodos. Het interieur van de kerk is versierd met prachtige fresco's en mozaïeken, die de rijke geschiedenis en religieuze betekenis van het dorp weerspiegelen.

Het Venetiaanse fonteinplein

Een ander belangrijk kenmerk van Eleousa Village is het Venetiaanse fonteinplein, dat in het hart van het dorp ligt. Dit plein is een perfecte plek om even tot rust te komen en te genieten van de serene sfeer die het dorp te bieden heeft. Omringd door groene bomen en kleurrijke bloemen, is dit een ideale locatie voor een picknick of een ontspannen wandeling.

Verlaten Italiaanse gebouwen

Rondom Eleousa Village vind je verschillende verlaten Italiaanse gebouwen, die een fascinerend inzicht bieden in de geschiedenis van het dorp. Een van deze gebouwen is een voormalig sanatorium, dat ooit werd gebruikt voor de behandeling van tuberculosepatiënten. Hoewel het gebouw nu in verval is, is het nog steeds een bezienswaardigheid die een bezoek waard is.

Natuur en omgeving

De natuurlijke omgeving van Eleousa Village is adembenemend en biedt vele mogelijkheden voor natuurliefhebbers om te verkennen. De vruchtbare grond en de overvloed aan waterbronnen hebben gezorgd voor een weelderige, groene omgeving die ideaal is voor wandelen en fietsen.

De Damascena Vallei

Net buiten Eleousa Village ligt de Damascena Vallei, een prachtig natuurgebied dat bekend staat om zijn weelderige vegetatie en overvloed aan water. Hier vind je de rivier de Loutanis, die zijn weg baant door het landschap en zorgt voor een oase van rust en sereniteit. De vallei is ook de thuisbasis van de Damascena rozen, die elk jaar in mei bloeien en een betoverende geur verspreiden.

De Epta Piges (Zeven Bronnen)

Een van de meest populaire natuurlijke attracties in de buurt van Eleousa Village is de Epta Piges, of Zeven Bronnen. Dit unieke natuurgebied bestaat uit zeven natuurlijke bronnen die samenkomen om een klein meer te vormen. Bezoekers kunnen een verfrissende duik nemen in het meer of een wandeling maken door de omliggende bossen, waar tal van wandelpaden en picknickplaatsen te vinden zijn.

Lokale gastronomie

Geen bezoek aan Eleousa Village is compleet zonder te proeven van de lokale gastronomie. Het dorp staat bekend om zijn traditionele Griekse gerechten, met een focus op verse, lokale ingrediënten. Enkele van de meest populaire gerechten zijn moussaka, souvlaki en vers gevangen vis, geserveerd in de lokale taverna's. Vergeet niet om te genieten van een glas lokale wijn of ouzo om je maaltijd compleet te maken!

Eleousa Village is een betoverend juweeltje op het eiland Rhodos, dat zowel geschiedenisliefhebbers als natuurliefhebbers zal aanspreken. Met zijn unieke architectuur, serene sfeer en adembenemende omgeving, biedt dit dorp een onvergetelijke ervaring voor iedereen die op zoek is naar een authentieke Griekse ervaring. Of je nu de San Giovanni Battista kerk bewondert, wandelt door de Damascena Vallei, of geniet van de lokale gerechten, Eleousa Village is een bestemming die je niet mag missen tijdens je bezoek aan Rhodos.