Ontdek de majestueuze Profitis Ilias Mountain op Rhodos

23 mei 2023
Ontdek de majestueuze Profitis Ilias Mountain op Rhodos

Rhodos, het Griekse eiland met een rijke geschiedenis en prachtige natuur, is de ultieme bestemming voor vakantiegangers die op zoek zijn naar een mix van cultuur, avontuur en ontspanning. Een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden op dit eiland is zonder twijfel de Profitis Ilias Mountain. In deze blogpost zullen we de charmes van deze berg ontdekken, de activiteiten die je er kunt ondernemen, en waarom je deze berg absoluut moet bezoeken tijdens je verblijf op Rhodos.

Een introductie tot Profitis Ilias Mountain

De Profitis Ilias Mountain, gelegen in het noordwestelijke deel van het eiland Rhodos, is de op drie na hoogste berg van het eiland met een hoogte van 798 meter. Deze majestueuze berg is vernoemd naar de profeet Elia, een belangrijk figuur in het christelijke geloof, wiens naamdag op 20 juli wordt gevierd.

De berg is het thuis van een rijke biodiversiteit, met een verscheidenheid aan flora en fauna die in de omgeving gedijen. Het is omgeven door dennen- en cipressenbossen en biedt een prachtig uitzicht op de Egeïsche Zee en de omliggende eilanden.

De rijke geschiedenis van Profitis Ilias Mountain

De geschiedenis van Profitis Ilias Mountain gaat terug tot de oudheid. In de oudheid bevond zich op de top van de berg een tempel gewijd aan Zeus, de oppergod van de Griekse mythologie. Deze tempel, die diende als een heiligdom en een plaats voor aanbidding, is nu helaas verwoest.

In de Byzantijnse periode werd op de hellingen van de berg een klooster gebouwd, gewijd aan de profeet Elia. Dit klooster, bekend als het Profitis Ilias-klooster, werd in de 14e eeuw gesticht en is tot op de dag van vandaag een belangrijk religieus centrum op Rhodos. Het klooster is een bezoek waard, niet alleen vanwege zijn historische en religieuze betekenis, maar ook vanwege de prachtige fresco's en iconen die het interieur sieren.

Wandelen en outdoor-activiteiten op Profitis Ilias Mountain

Een van de beste manieren om de schoonheid en het landschap van Profitis Ilias Mountain te ervaren, is door deel te nemen aan outdoor-activiteiten zoals wandelen, fietsen en vogels kijken. Er zijn verschillende wandelroutes die je kunt volgen, variërend in lengte en moeilijkheidsgraad, die je door de dichte bossen en langs panoramische uitzichten leiden.

Een populaire wandelroute begint bij het dorp Salakos, gelegen aan de voet van de berg. Vanaf hier volg je een pad dat je langs de bergkammen en door de bossen leidt, met onderweg adembenemende uitzichten op de Egeïsche Zee en de omliggende eilanden. Deze wandeling duurt ongeveer 3 tot 4 uur, afhankelijk van je tempo en de tijd die je besteedt aan het verkennen van de omgeving.

Voor de avontuurlijke fietsers zijn er ook mountainbikeroutes beschikbaar, waarmee je de berg en zijn omgeving op een uitdagende en opwindende manier kunt verkennen. Vogels kijken is een andere populaire activiteit op Profitis Ilias Mountain, aangezien het gebied een toevluchtsoord is voor verschillende soorten vogels, waaronder de Eleonora's valk, de buizerd en de grijze wouw.

Accommodatie en voorzieningen in de omgeving

Als je van plan bent om enkele dagen door te brengen in de omgeving van Profitis Ilias Mountain, zijn er verschillende accommodatiemogelijkheden beschikbaar. In de omliggende dorpen, zoals Salakos en Eleousa, vind je charmante pensions, traditionele tavernes en kleine hotels die een comfortabel verblijf bieden.

In het dorp Salakos zijn er ook enkele lokale tavernes waar je kunt genieten van heerlijke Griekse gerechten, bereid met verse, lokale ingrediënten. Vergeet niet om een bezoek te brengen aan een van de lokale bakkerijen om te genieten van traditionele zoetigheden zoals baklava en kataifi.

Conclusie: Profitis Ilias Mountain is een must-see op Rhodos

De Profitis Ilias Mountain is een juweeltje op het eiland Rhodos en biedt niet alleen een prachtig landschap en adembenemende uitzichten, maar ook een rijke geschiedenis en een scala aan outdoor-activiteiten. Of je nu een fervent wandelaar, fietser of gewoon een natuurliefhebber bent, een bezoek aan deze majestueuze berg mag niet ontbreken tijdens je verblijf op Rhodos.