Ontdek de geheime plekjes van Rhodos

31 juli 2023
Ontdek de geheime plekjes van Rhodos

Rhodos, het grootste eiland van de Dodekanesos in Griekenland, is een van de meest populaire vakantiebestemmingen in Europa. Het eiland staat bekend om zijn rijke geschiedenis, prachtige stranden, kristalheldere water en levendige cultuur. Maar naast de bekende toeristische plekken, heeft Rhodos ook een aantal verborgen pareltjes die je zeker niet mag missen. In dit blogartikel nemen we je mee op een reis langs enkele van de meest onontdekte en geheime plekjes van Rhodos.

1. Profitis Ilias-berg

De Profitis Ilias-berg is de op drie na hoogste berg op Rhodos en biedt een adembenemend uitzicht op het eiland en de omliggende zee. Het is een ideale plek voor natuurliefhebbers en wandelaars, met tal van wandelpaden die door dichte bossen en langs charmante bergdorpjes leiden. Een van de hoogtepunten van de berg is het verlaten Elafos Hotel, dat ooit een luxueus jachthotel was in de jaren 1930. Het hotel heeft een schilderachtige architectuur en biedt een unieke kans om de geschiedenis van Rhodos te ontdekken.

2. Kallithea-bronnen

De Kallithea-bronnen, gelegen aan de oostkust van Rhodos, zijn een prachtige, rustige plek om te ontspannen en te genieten van de natuurlijke schoonheid van het eiland. Het complex rond de bronnen werd gebouwd in de jaren 1930 en heeft een unieke combinatie van Moorse en Italiaanse architectuur. De bronnen staan bekend om hun geneeskrachtige eigenschappen en werden vroeger door de lokale bevolking gebruikt om diverse aandoeningen te behandelen. Tegenwoordig zijn de bronnen een ideale plek om te ontspannen, met prachtige tuinen, schilderachtige terrassen en verfrissende zwembaden.

3. Embonas-dorp

Embonas, gelegen aan de voet van de Attavyros-berg, is een traditioneel Grieks dorp dat bekendstaat om zijn wijnproductie en levendige cultuur. Het dorp biedt een authentieke ervaring van het Griekse plattelandsleven, met smalle straatjes, witgekalkte huizen en vriendelijke locals die je graag alles vertellen over hun tradities en geschiedenis. Proef de lokale wijnen en geniet van heerlijke, huisgemaakte Griekse gerechten in een van de vele tavernes van het dorp.

4. Monolithos-kasteel

Het kasteel van Monolithos, gelegen op een steile rots aan de westkust van Rhodos, is een indrukwekkend middeleeuws fort dat is gebouwd door de ridders van Sint-Jan. Hoewel het kasteel grotendeels in ruïnes ligt, biedt het een prachtig panoramisch uitzicht op de omliggende zee en het landschap. Het kasteel is via een steil pad te bereiken en is een uitdagende, maar lonende wandeling voor avontuurlijke reizigers.

5. Kamiros

De oude stad Kamiros, gelegen aan de noordwestkust van Rhodos, is een fascinerende archeologische vindplaats die vaak over het hoofd wordt gezien door toeristen. Kamiros was een van de drie machtigste steden van het oude Rhodos en werd bewoond van de 7e eeuw voor Christus tot de 2e eeuw na Christus. Vandaag de dag kun je de ruïnes van de oude stad verkennen, waaronder tempels, marktplaatsen en badhuizen, en een glimp opvangen van het leven in het oude Griekenland.

6. Salakos-dorp

Salakos, gelegen aan de westkant van Rhodos, is een schilderachtig dorpje dat bekendstaat om zijn vruchtbare land en overvloedige bronnen. Het dorp is omgeven door weelderige vegetatie en biedt tal van wandelmogelijkheden, zoals het pad naar de berg Profitis Ilias. In het dorp zelf kun je genieten van de authentieke Griekse gastvrijheid in een van de lokale tavernes of kafeneia (koffiehuizen).

7. Epta Piges (Zeven Bronnen)

Epta Piges, oftewel Zeven Bronnen, is een prachtige, verborgen oase in het binnenland van Rhodos. Het gebied dankt zijn naam aan de zeven natuurlijke bronnen die uitmonden in een klein meer. Omringd door een dicht bos, is dit de perfecte plek om te ontsnappen aan de drukte en te genieten van een verfrissende duik in het koele water. Er zijn ook wandelpaden die je door het bos en langs de bronnen leiden, waardoor je de unieke flora en fauna van Rhodos kunt ontdekken.

8. Archangelos-dorp

Archangelos is een levendig dorp in het oosten van Rhodos dat bekendstaat om zijn traditionele keramiek en kleurrijke huizen. Het dorp heeft een charmante sfeer en biedt tal van mogelijkheden om te genieten van lokale gerechten, handgemaakte souvenirs te kopen en de authentieke Griekse cultuur te ervaren. Mis de prachtige kerk van de aartsengel Michael niet, die zich in het hart van het dorp bevindt en een prachtig voorbeeld is van de traditionele architectuur van Rhodos.

Deze onontdekte en geheime plekjes van Rhodos zijn slechts een fractie van wat dit prachtige eiland te bieden heeft. Door buiten de gebaande paden te treden en deze verborgen pareltjes te verkennen, kun je een unieke en onvergetelijke vakantie-ervaring opdoen in een van de meest geliefde bestemmingen van Griekenland.