Het magische kasteel van Kritinia op Rhodos

5 september 2023
Het magische kasteel van Kritinia op Rhodos

Rhodos is een eiland vol geschiedenis en cultuur. Een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van het eiland is het middeleeuwse kasteel van Kritinia. Dit kasteel, gelegen op een heuveltop in het westen van het eiland, biedt een adembenemend uitzicht op de Egeïsche Zee en de omliggende landschappen. In deze blogpost gaan we dieper in op de geschiedenis en de magie van het kasteel van Kritinia.

Geschiedenis

Het kasteel van Kritinia werd gebouwd in de 16e eeuw door de ridders van Sint-Jan, die destijds de controle hadden over het eiland. Het kasteel diende als verdedigingswerk tegen de Ottomaanse Turken, die het eiland wilden veroveren. Het kasteel werd gebouwd op de fundamenten van een oudere, Byzantijnse vesting. Het duurde ongeveer 20 jaar om het kasteel te bouwen en het was een van de grootste bouwprojecten van de ridders van Sint-Jan op Rhodos.

Het kasteel van Kritinia heeft een lange geschiedenis van conflicten en oorlogen. In 1658 werd het kasteel aangevallen door de Ottomaanse Turken, die erin slaagden om het kasteel te veroveren en te vernietigen. Het kasteel werd later herbouwd door de ridders van Sint-Jan, maar het werd nooit meer gebruikt als verdedigingswerk. In de 19e eeuw werd het kasteel verlaten en raakte het in verval.

Legende

Naast de geschiedenis van het kasteel, is er ook een legende die het kasteel van Kritinia omgeeft. Volgens de legende was er ooit een prachtige prinses genaamd Kritinia, die in het kasteel woonde. Ze was zo mooi dat elke man die haar zag, verliefd op haar werd. Op een dag kwam er een jonge ridder naar het kasteel en hij werd meteen verliefd op de prinses. Ze werden verliefd en trouwden, maar kort daarna werd de ridder opgeroepen om te vechten in een oorlog. Hij beloofde de prinses dat hij terug zou komen, maar hij keerde nooit terug. De prinses was zo verdrietig dat ze zichzelf van de kasteelmuren wierp en stierf. Sindsdien wordt het kasteel van Kritinia beschouwd als een romantische en spirituele plek.

Bezoek het kasteel van Kritinia

Vandaag de dag is het kasteel van Kritinia een van de meest bezochte bezienswaardigheden op Rhodos. Het kasteel is open voor publiek en biedt een spectaculair uitzicht op de omgeving. Het kasteel is gebouwd op een heuvel en biedt daarom een panoramisch uitzicht op de Egeïsche Zee en de omliggende bergen. Het is een geweldige plek om te fotograferen en om te genieten van de prachtige natuur van Rhodos.

Het kasteel is gemakkelijk te bereiken met de auto of de bus. Het ligt op ongeveer 45 minuten rijden van Rhodos-stad. Er is een parkeerplaats aan de voet van de heuvel waar het kasteel zich bevindt. Vanaf hier is het een korte wandeling naar de ingang van het kasteel.

Binnen het kasteel vind je verschillende historische gebouwen en ruïnes. Er is een kapel, een kerk en een moskee. Er zijn ook verschillende kanonnen en wapens te zien die werden gebruikt tijdens de verdediging van het kasteel. Het is een fascinerende plek om te ontdekken en te leren over de geschiedenis van Rhodos.

Het kasteel van Kritinia is een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden op Rhodos. Het kasteel is doordrenkt van geschiedenis en legende, en biedt een spectaculair uitzicht op de Egeïsche Zee en de omliggende landschappen. Als je van plan bent om Rhodos te bezoeken, mag het kasteel van Kritinia niet ontbreken op je lijstje van bezienswaardigheden om te bezoeken. Het is een magische en betoverende plek die je niet snel zult vergeten.