Het adembenemende uitzicht vanaf de berg Filerimos op Rhodos

28 juli 2023
Het adembenemende uitzicht vanaf de berg Filerimos op Rhodos

Rhodos, een van de prachtige eilanden in de Dodekanesos-groep in Griekenland, staat bekend om zijn rijke geschiedenis, prachtige stranden en levendige nachtleven. Maar het eiland heeft nog zoveel meer te bieden dan alleen deze populaire toeristische trekpleisters. Een van de meest indrukwekkende en minder bekende bezienswaardigheden op het eiland is het adembenemende uitzicht vanaf de berg Filerimos.

Filerimos, gelegen op ongeveer 15 kilometer ten zuidwesten van Rhodos-stad, is een 267 meter hoge berg die een panoramisch uitzicht biedt over het eiland en de omliggende zee. Dit uitzicht is niet alleen prachtig, maar ook rijk aan geschiedenis en cultuur, met een aantal historische monumenten en religieuze bezienswaardigheden die verspreid liggen over de berg. In deze blogpost zullen we de schoonheid en het belang van het uitzicht vanaf de berg Filerimos verkennen en wat bezoekers kunnen verwachten tijdens hun bezoek aan dit bijzondere deel van Rhodos.

De geschiedenis van Filerimos

De berg Filerimos heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. De berg was ooit de locatie van de oude stad Ialysos, een van de drie oude steden van Rhodos die in de 5e eeuw v.Chr. werd gesticht. Ialysos was een welvarende stad die bekend stond om zijn tempel gewijd aan Athena Polias, de beschermheilige van de stad.

In de middeleeuwen, na de komst van de Johannieter Ridders, werd de berg een belangrijk religieus centrum. De ridders bouwden een klooster op de top van de berg, gewijd aan de Heilige Maagd Maria. Dit klooster werd later vervangen door een ander klooster, het Filerimos klooster, dat in de 15e eeuw door de Ottomanen werd verwoest.

Het pad van Golgotha

Een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden op de berg Filerimos is het pad van Golgotha, een met cipressen omzoomde weg die leidt naar een enorm kruis op de top van de berg. Dit pad is een eerbetoon aan de lijdensweg van Jezus Christus en wordt gekenmerkt door stenen beelden die de 14 staties van de kruisweg voorstellen.

Het pad van Golgotha is zowel een prachtige als een spirituele ervaring. Terwijl je de met bomen omzoomde weg volgt, kun je genieten van het prachtige uitzicht op de omgeving en stilstaan bij de betekenis van de beelden die je passeert. Eenmaal bij het kruis aangekomen, word je beloond met een adembenemend uitzicht over het eiland Rhodos en de Egeïsche Zee.

Het Filerimos klooster

Het Filerimos klooster, gelegen op de top van de berg, is een andere belangrijke bezienswaardigheid die een bezoek waard is. Het klooster werd oorspronkelijk in de 15e eeuw door de Johannieter Ridders gebouwd en later door de Ottomanen verwoest. In de 20e eeuw werd het klooster gerestaureerd en nu kunnen bezoekers de prachtige architectuur en religieuze kunstwerken bewonderen die het klooster te bieden heeft.

Binnen het klooster bevindt zich een kleine kerk gewijd aan de Maagd Maria, waar bezoekers een zeldzaam icoon van de Maagd Maria Filerimos kunnen zien, dat in de 13e eeuw door een onbekende kunstenaar is gemaakt. Naast de kerk is er ook een interessant klein museum waar je meer te weten kunt komen over de geschiedenis van de berg Filerimos en het klooster.

Het adembenemende uitzicht

Het uitzicht vanaf de berg Filerimos is zonder twijfel het hoogtepunt van een bezoek aan dit deel van Rhodos. Vanaf de top van de berg heb je een panoramisch uitzicht over het eiland en de omliggende Egeïsche Zee. Je kunt de contouren van de nabijgelegen eilanden zien, waaronder Symi en Chalki, en op heldere dagen kun je zelfs het Turkse vasteland aan de horizon zien liggen.

Dit adembenemende uitzicht is een perfecte plek om te ontspannen en te genieten van de natuurlijke schoonheid van Rhodos. Neem de tijd om de omgeving in je op te nemen en leg het moment vast met een aantal prachtige foto's. Het uitzicht is vooral magisch tijdens zonsopkomst en zonsondergang, wanneer de zon het landschap in warme, gouden tinten baadt.

Tips voor een bezoek aan de berg Filerimos

Als je van plan bent om de berg Filerimos te bezoeken tijdens je verblijf op Rhodos, zijn hier enkele tips om je bezoek zo aangenaam mogelijk te maken:

  1. Draag comfortabele schoenen, aangezien er enige wandelingen nodig zijn om de verschillende bezienswaardigheden op de berg te bereiken.
  2. Neem voldoende water en snacks mee, vooral als je van plan bent om het pad van Golgotha te bewandelen.
  3. Houd rekening met de weersomstandigheden, aangezien de berg Filerimos bijzonder winderig kan zijn. Neem eventueel een jas of trui mee voor extra warmte.
  4. Houd er rekening mee dat het klooster en de kerk religieuze plaatsen zijn, dus zorg ervoor dat je respectvol gekleed bent en jezelf gedraagt.

De berg Filerimos op Rhodos is een prachtige en historisch rijke plek die zeker een bezoek waard is tijdens je verblijf op het eiland. Het adembenemende uitzicht, de historische monumenten en de serene sfeer maken het tot een unieke ervaring die je niet snel zult vergeten. Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, religie, of gewoon op zoek bent naar een prachtige plek om te genieten van het uitzicht op Rhodos, de berg Filerimos heeft het allemaal.