De Straat van de Ridders: Een Wandeling door de Geschiedenis op Rhodos

12 augustus 2023
De Straat van de Ridders: Een Wandeling door de Geschiedenis op Rhodos

Rhodos, een betoverend Grieks eiland in de Egeïsche Zee, is een populaire bestemming voor reizigers van over de hele wereld. Het eiland heeft een rijke geschiedenis, prachtige stranden en een levendig nachtleven, maar een van de meest iconische en fascinerende bezienswaardigheden is de beroemde 'Straat van de Ridders' (Ippoton in het Grieks). In dit artikel nemen we je mee op een wandeling door deze historische straat, waar je de middeleeuwse architectuur en de intriges van de Ridders van Sint-Jan zult ontdekken.

De Ridders van Sint-Jan en hun rol in Rhodos

De Orde van de Ridders van Sint-Jan, ook bekend als de Hospitaalridders of de Ridders van Malta, was een katholieke militaire orde die in de 11e eeuw werd opgericht om pelgrims te beschermen en te verzorgen tijdens hun reis naar het Heilige Land. In de daaropvolgende eeuwen breidden de ridders hun invloed en macht uit, en namen ze deel aan kruistochten en andere militaire campagnes.

In 1309 veroverden de Ridders van Sint-Jan Rhodos en vestigden ze zich op het eiland, waar ze een hoofdkwartier en een fort bouwden. Deze vestingstad, nu bekend als de oude stad van Rhodos, werd het centrum van hun macht in de regio. De Straat van de Ridders was het hart van deze middeleeuwse stad, met indrukwekkende gebouwen en monumenten die de aanwezigheid van de machtige orde benadrukten.

De Straat van de Ridders

De Straat van de Ridders loopt van noord naar zuid door het hart van de oude stad en is ongeveer 600 meter lang. Het is een brede, geplaveide straat, omzoomd met prachtig bewaard gebleven middeleeuwse gebouwen die ooit de woningen en hoofdkwartieren waren van de ridders. Deze gebouwen zijn nu omgebouwd tot musea, galerieën en winkels, waardoor bezoekers een unieke kans krijgen om de geschiedenis van de straat en de ridders te verkennen.

Terwijl je langs de Straat van de Ridders loopt, zul je onder de indruk zijn van de prachtige architectuur en het vakmanschap van de gebouwen. De straat is een prachtig voorbeeld van gotische architectuur, met zijn indrukwekkende bogen, nissen en gebeeldhouwde details. De straat is 's nachts verlicht, wat bijdraagt aan de sfeer en charme van de omgeving.

Paleis van de Grootmeesters

Aan het noordelijke uiteinde van de straat ligt het imposante Paleis van de Grootmeesters, dat ooit het administratieve centrum en de residentie van de Grootmeester van de Orde was. Het paleis werd in de 14e eeuw gebouwd en is een prachtig voorbeeld van middeleeuwse architectuur, met zijn indrukwekkende bogen, torens en gebeeldhouwde details. Het is nu een museum dat bezoekers een kijkje biedt in het leven en de geschiedenis van de Ridders van Sint-Jan.

Herbergen van de Ridders

Langs de Straat van de Ridders bevinden zich verschillende herbergen, die ooit de thuisbasis waren van de ridders, gegroepeerd op basis van hun afkomst. Elke herberg vertegenwoordigde een "tong" of nationaliteit binnen de Orde, waaronder de herbergen van Frankrijk, Engeland, Duitsland, Italië, Spanje en Auvergne. Deze indrukwekkende gebouwen zijn prachtig gerestaureerd en bieden een fascinerend inzicht in de levens en tradities van de ridders.

Enkele van de meest opmerkelijke herbergen zijn:

Archeologisch Museum van Rhodos

Aan het zuidelijke uiteinde van de Straat van de Ridders, in het voormalige ziekenhuis van de Ridders van Sint-Jan, bevindt zich het Archeologisch Museum van Rhodos. Dit prachtige gotische gebouw is in de 15e eeuw gebouwd en is nu een van de belangrijkste musea van het eiland. Het museum herbergt een indrukwekkende collectie archeologische vondsten uit Rhodos en de omliggende eilanden, waaronder beeldhouwwerken, keramiek, mozaïeken en juwelen.

De Straat van de Ridders is een must-see voor iedereen die Rhodos bezoekt en biedt een unieke kans om de geschiedenis en het erfgoed van dit prachtige eiland te ontdekken. Terwijl je door deze historische straat wandelt, zul je je verbazen over de prachtige architectuur en de verhalen van de Ridders van Sint-Jan, die ooit heersten over dit betoverende eiland in de Egeïsche Zee.