De Beste Plekken om te Mountainbiken op Rhodos

26 mei 2023
De Beste Plekken om te Mountainbiken op Rhodos

Rhodos, een prachtig Grieks eiland in de Egeïsche Zee, staat bekend om zijn rijke geschiedenis, prachtige stranden en levendige cultuur. Maar wist je dat het ook een paradijs is voor mountainbikers? Met talrijke paden, adembenemende uitzichten en een scala aan routes voor alle niveaus, is Rhodos de perfecte bestemming voor zowel beginnende als ervaren mountainbikers. In dit artikel ontdek je de beste plekken om te mountainbiken op Rhodos en krijg je tips om het meeste uit je avontuur te halen.

1. De Zeven Bronnen (Epta Piges)

Een van de meest populaire plekken om te mountainbiken op Rhodos is het gebied rond de Zeven Bronnen, lokaal bekend als Epta Piges. Dit prachtige natuurreservaat, gelegen in het binnenland van het eiland, is de thuisbasis van een uniek ecosysteem en een netwerk van paden die geschikt zijn voor alle niveaus.

Begin je tocht bij de parkeerplaats bij de ingang van het reservaat en volg de bospaden die je naar de bronnen en de charmante waterval leiden. Voor de avontuurlijke mountainbikers zijn er uitdagendere routes die je naar de top van de omliggende heuvels brengen, waar je kunt genieten van een spectaculair uitzicht op het eiland.

2. Profitis Ilias

De berg Profitis Ilias, gelegen in het zuidwesten van Rhodos, is een andere uitstekende bestemming voor mountainbikers. Met een hoogte van 798 meter is het de op twee na hoogste berg op het eiland en biedt het een verscheidenheid aan paden om te verkennen.

Een populaire route begint in het dorp Salakos en leidt je langs de berghelling naar het beroemde Elafos Hotel en het klooster van Profitis Ilias. Deze route is ongeveer 8 kilometer lang en biedt zowel technische uitdagingen als prachtige uitzichten over de Egeïsche Zee en het omliggende landschap.

3. De Vlindervallei (Petaloudes)

De Vlindervallei, of Petaloudes in het Grieks, is een must-see bestemming op Rhodos en biedt ook enkele geweldige mountainbikemogelijkheden. Gelegen aan de westkust van het eiland, is dit weelderige groene gebied de thuisbasis van duizenden Jersey Tiger-vlinders die hier elke zomer samenkomen.

Hoewel de paden in de Vlindervallei niet zo technisch zijn als sommige van de andere locaties op dit lijstje, is het nog steeds een geweldige plek om te mountainbiken, vooral voor gezinnen en beginners. Vergeet niet om na je rit een bezoek te brengen aan het nabijgelegen klooster van Panagia Kalopetra, dat een prachtig uitzicht op de vallei biedt.

4. Prasonisi

Prasonisi, gelegen aan de zuidpunt van Rhodos, is een unieke plek waar de Egeïsche en Middellandse Zee samenkomen. Dit schiereiland is niet alleen populair bij windsurfers en kitesurfers, maar biedt ook enkele uitstekende mountainbikeroutes.

De paden op Prasonisi zijn over het algemeen vrij vlak en bieden een mix van zand, rotsen en gras. Dit maakt het een uitstekende bestemming voor beginners, hoewel er ook enkele uitdagendere routes zijn voor meer gevorderde mountainbikers. Vergeet niet om af te koelen in de zee na je rit, en geniet van het prachtige uitzicht op de omliggende kustlijn.

5. Filerimos

De heuvel van Filerimos, gelegen aan de westkust van Rhodos, is een andere geweldige plek om te mountainbiken. Deze historische locatie was ooit de thuisbasis van de oude stad Ialyssos en is nu een beschermd archeologisch en natuurpark.

Er zijn verschillende paden om uit te kiezen op Filerimos, variërend van eenvoudige routes die geschikt zijn voor beginners tot uitdagendere paden die meer ervaren mountainbikers zullen aanspreken. Tijdens je rit kun je genieten van het prachtige uitzicht op de Egeïsche Zee en een bezoek brengen aan de vele archeologische bezienswaardigheden, waaronder het kruis van Filerimos en het klooster van Panagia Filerimos.

Tips voor mountainbiken op Rhodos

Met zijn prachtige landschappen, diverse paden en gastvrije lokale bevolking is Rhodos een ideale bestemming voor mountainbikers van alle niveaus. Of je nu een ontspannen rit door de Vlindervallei wilt maken of de uitdaging van de berg Profitis Ilias wilt aangaan, er is voor elk wat wils op dit prachtige Griekse eiland.